NYXbroker
نیکس فارکس

دلیل افزایش تورم

دلیل افزایش تورم چیست ؟ و تاثیر آن بر اقتصاد

دلایل افزایش تورم چیست؟ علت افزایش نرخ تورم چه می تواند باشد؟ انواع تورم را می شناسید؟ رابطه تورم و اقتصاد چیست؟ مفهوم تورم جزئی و کلی چیست؟ اگر اینها سوالات شما نیز می باشد، جایی نروید و این مقاله را که کار تیم تحلیلی بروکر نیکس می باشد تا انتها دنبال کنید تا به پاسخ این پرسش ها برسید.
قبل از آنکه به بررسی دلایل افزایش تورم که به عنوان یکی از شاخص های مورد بررسی در علم اقتصاد، حائز اهمیت میباشد، بپردازیم. خوب است که ابتدا ببینیم مفهوم تورم چیست؟ و بعد از آن گام به گام دلایل افزایش تورم را بررسی خواهیم کرد. اگرسطح قیمت به گونه ای نامناسب بالا برود تورم شکل می گیرد. اما اینکه چه می شود که تورم افزایش می یابد؟ موضوع این مقاله می باشد همراه ما باشید.

فهرست مطالب

تورم چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

انواع تورم کدامند؟

تورم خرد است یا کلان؟

تورم چگونه بر اقتصاد کلان تاثیر می گذارد؟

کدام نوع تورم کندتر است؟

منظور از تورم خزنده چیست؟

مهمترین دلایل افزایش تورم در ایران چیست؟

تورم چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

در ابتدای مبحث دلایل افزایش تورم، به دلیل اهمیت موضوع بار دیگر، تورم را تعریف کرده و ویژگیهای آن را با هم مورد بررسی قرار می دهیم. زمانی که نوعی بی نظمی افزایشی در روند قیمتها وجود داشته باشد، تورم پدید می آید. تورم می تواند به صورت تورم جزئی و کلی خود را بر پیکره یک جامعه نشان دهد.

از ویژگیهای تورم می توان گفت که تورم محصول  افزایش ادامه دار و محسوس در سطح عمومی یا میانگین قیمت ها می باشد. تورم به مفهوم افزایش سطح عمومی قیمت ها می باشد.

 آخرین گزارش تورم با استفاده از شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) نشان از این دارد  که قیمت ها اخیرا در سرتاسر جهان افزایش یافته است و جهان شاهد افزایش قابل توجه شاخص‌هایی چون انرژی، سرپناه، غذا  و …. بود. 

 

انواع تورم کدامند؟

در بررسی دلایل افزایش تورم، انواع تورم را با هم سه نوع از انواع تورم را در این بخش یک به یک با هم بررسی می کنیم.

تورم از نوع کشش تقاضا (Demand-Pull): اولین موردی است که به آن خواهیم پرداخت این نوع از تورم زمانی پدیدار می شود که کل تقاضا برای کالا و همینطور عرضه از میزان ظرفیت تولید در بازار بیشتر باشد.

تورم فشاری هزینه یا (Cost-Push Inflation) اگر افزایش تقاضا با تولید نرخ ثابت همراه باشد نتیجه آن ایجاد شکاف تقاضا-عرضه می باشد. این نوع تقاضا خیلی بیشتر از میزان تولید است که نتیجه آن منجر به افزایش قیمت کالاها و خدمات می گردد.

تورم فشاری هزینه  نوع دیگری نیز دارد که منجر به کمبود ناگهانی عرضه و در نتیجه افزایش هزینه تولید و نهایتا افزایش نرخ تورم می گردد.

تورم داخلی(Built-in Inflation) نوع دیگری که می تواند علت افزایش نرخ تورم را باعث شود

 

 

تورم خرد است یا کلان؟

در ادامه صحبت در خصوص دلایل افزایش تورم، رابطه تورم و اقتصاد را بررسی می کنیم، به دلیل رابطه نزدیکی که بین اقتصاد و تورم وجود دارد جا دارد در این بخش کمی از اقتصاد بگوییم.

اقتصاد  را می توان به دو دسته اقتصاد خرد و اقتصاد کلان تقسیم نمود. در تعریف اقتصاد خرد مطالعه افراد و تصمیمات تجاری مد نظر قرار داده می شود، در صورتی که  اقتصاد کلان به تصمیمات کشورها و همچنین دولتها می پردازد.

شاید این دو از اقتصاد متفاوت به نظر می آیند اما در واقع به یکدیگر وابسته می باشند و به نوعی  مکمل یکدیگر می باشند. در مواردی حتی همپوشانی بین این دو شاخه از اقتصاد وجود دارد.

در رابطه بین  تورم و اقتصاد چه می توان گفت؟ عوامل اقتصاد خرد  از جمله عرضه و تقاضا، مالیات ها و مقررات و  همچنین عوامل کلان اقتصادی  از جمله رشد تولید ناخالص داخلی، تورم و نرخ بهره تاثیر مهمی بر قسمتهای مختلف اقتصاد و در نتیجه بر سبد سرمایه گذاری افراد می گذارد.

روش دیگر برای بیان این مطلب  این است که بگوییم اقتصاد خرد در واقع مطالعه بازارها می باشد. در مقابل اقتصاد کلان را داریم که عبارت است از مجموعه ای از فعالیت های اقتصادی که با موضوعاتی مانند رشد، تورم و بیکاری کار دارد. 

 

 

 تورم چگونه بر اقتصاد کلان تاثیر می گذارد؟

در ادامه بررسی دلایل افزایش تورم اشاره به رابطه تورم و اقتصاد کردیم  و تورم را به عنوان یک عامل موثر بر اقتصاد کلان مورد بررسی قرار خواهیم داد.اقتصاد کلان  را می توان مطالعه اقتصادها در مقیاس ملی، ناحیه ای و یا جهانی دانست.

اول آنکه تورم اعتماد مصرف کننده و مخارج را کم می کند و میزان تقاضای کل را کاهش می دهد. دیگر آنکه تورم هزینه ها را افزایش داده و میزان رقابت پذیری را کاهش می دهد که این امر منجر به کاهش تقاضا می گردد.

 از طرفی تورم ارزش پول و دارایی های مالی را از بین خواهد برد. زمانی که قیمتها افزایش پیدا می کند قدرت خرید پول کاهش پیدا می یابد، در نتیجه آن ارزش موجودی بانک شما نیز کاهش یافته چرا که با قیمت های بالاتر، جهت خرید همان مقدار کالا و خدمات به پول بیشتری نیاز دارد.

 

 

کدام نوع تورم کندتر است؟

 با مقاله  دلایل افزایش تورم در خدمت شما عزیزان هستیم. 

  تورم را بر اساس سرعت افزایش قیمت‌ها طبقه بندی می کنیم به این صورت که

  1. کاهش تورم که منجر به کاهش نرخ تورم می شود
  2. تورم خزنده  یا کم، اما به طور پیوسته در حال افزایش می باشد
  3. تورم پیاده روی که متوسط  می باشد​​.
  4.  آخرین مورد تورم جاری می باشد. 

تورم ممکن است به قدری پایین باشد که مردم هیچ توجهی به آن نشان ندهند، چنانچه در دهه های اخیر برای آمریکا اتفاق افتاده است. ممکن است متوسط ​​باشد، به گونه ای که مردم به تورم توجه کرده و رفتار اقتصادی خود را به دلیل وجود آن تغییر دهند.

کاهش تورم یک کاهش موقت سرعت تورم قیمت می باشد و برای توصیف شرایطی استفاده می‌ گردد که میزان نرخ تورم در کوتاه‌مدت به طور نهایی کاهش پیدا کرده است.

مقدار مناسبی از کاهش تورم لازم و ضروری می باشد، چرا که  از گرم شدن بیش از اندازه اقتصاد جلوگیری می نماید.

 

 

منظور از تورم خزنده چیست؟

تا اینجای مقاله از دلایل افزایش تورم بسیار سخن گفتیم . در این بخش می خواهیم به بررسی مفهوم تورم خزنده بپردازیم. تورم خزنده که در انگلیسی به آن Creeping inflation نامبرده می شود به عنوان تورم ملایم یا تورم متوسط ​​نیز نامبرده می شود. اما اینکه این نوع تورم چه زمانی اتفاق خواهد افتاد باید گفت  این نوع تورم زمانی رخ می دهد که سطح قیمت ها به طور مداوم و پیوسته در طول یک بازه زمانی با نرخ ملایم و نه به صورت محسوس و ناگهانی  افزایش می یابد. هر هنگامی که نرخ تورم سالانه کمتر از 10 درصد شود و یا نرخ تورم تک رقمی باشد، این نوع تورم را، تورم خزنده نامیده می شود. این تورم بلافاصله حس نمی شود بلکه بعد از مدتی مشخص  می شود چرا که به کندی رشد می کند. 

 

 

مهمترین دلایل افزایش تورم در ایران چیست؟

در بخش  دیگری از مبحث  دلایل افزایش تورم هستیم و قصدمان بر این است که در خصوص مهمترین دلایل افزایش تورم در ایران صحبت کنیم. شایان ذکر است که عواملی چون نبود ساختار مناسب اقتصادی،عدم تعادل بین عرضه و تقاضا، سیاستهای پولی و همچنین نوسانات ارز را می توان از دلایل افزایش تورم دانست.

اما در ایران دو تا دلیل عمده برای آن مطرح است که می توان به کاهش ارزش پول ملی و همینطور افزایش حجم نقدینگی به عنوان دلیل دیگر اشاره کرد. دلیل افزایش حجم نقدینگی  کسری بودجه می باشد  و چون عدم همخوانی درآمد دولت با هزینه هایش وجود دارد، تلاش می  کند این مشکل را از طریق راهکارهای اشتباهی چون چاپ اسکناس و عملیات  حسابداری برطرف کند. مشکل بزرگی که وجود دارد این می باشد که  مسائل اقتصادی به سیاست گره زده شده است بجای آنکه با شاخص های اقتصادی بررسی و حل شود که خوب این روند به جایی نخواهد رسید و مشکل تورم را رفع نخواهد کرد.

 

     

سخن پایانی

 دلایل افزایش تورم را با هم در این مقاله گام به گام از جنبه های مختلف بررسی کردیم. در تعریف تورم می توان گفت که یک مفهوم اقتصادی می باشد که به افزایش سطح قیمت کالاها در یک بازه زمانی تعیین شده اشاره دارد. افزایش سطح قیمت نشان از آن دارد که ارز در یک اقتصاد قدرت خرید خود را از دست داده است.

دلایل افزایش تورم  در کوتاه مدت و میان مدت همواره  یک موضوع جدال انگیز در میان اقتصاددانان دنیا می باشد. با این وجود اتفاق نظری که وجود دارد این است که در طولانی مدت، تورم از تغییراتی که در تورم بوجود می آید ناشی می گردد. 

با امید به آنکه مطالب عنوان شده در خصوص دلایل افزایش تورم  مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد. ضمن اشتراک گذاری نظرات ارزشمندتان، در صورت نیاز به مشاوره رایگان در زمینه  بازار فارکس و ارز دیجیتال شما عزیزان می توانید از طریق راههای ارتباطی با بروکر نیکس تماس بگیرید.    

نمایش نظرات (1)
بروکر نیکس | بروکر فارکس - NYXForex We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications